Bambu är en av de snabbast växande, förnybara resurserna i världen.
Den absorberar CO2 i stora mängder. Med sina egenskaper som är jämförbara med lövträ, är bambu det idealiska alternativet till de alltmer knappa tropiska lövträbestånden.
Nedan kommer vi att förklara varför bambu är det mest hållbara valet i varje fas av sin livscykel.
Bambu
Det snabbväxande träalternativet!
Den gigantiska bambuarten Moso tillhör de snabbast växande växterna i världen.
Den når sin slutliga längd på upp till 20 meter inom ett par månader (med en hastighet på upp till 1 meter om dagen under växtsäsongen!).
Det tar stjälken cirka 4-5 år att mogna och få sina utmärkta lövträliknande egenskaper (hårdhet, styrka, formstabilitet).
Detta står i tydlig kontrast till tropiska hårda träslag. Dessa tar över 50 år att mogna, blir alltmer sällsynta och ofta dyrare.
Hållbart bambuskogsbruk
En bambuplanta består av flera stammar och nya skott kommer att växa från moderplantan varje år.
I allmänhet kan 20-25 % av stammarna i en hållbar bambuskog eller plantage skördas varje år.
Detta sker utan att antalet stammar per hektar minskar! Växten dör inte efter skörd (som med träd), så ingen avskogning.
Tvärtom, genom att skörda de mogna plantorna ökar faktiskt avkastningen och kvaliteten på plantagen.
CO2 lagring i bambu
Genom fotosyntes absorberar växter koldioxid (CO2) och omvandlar den till glukos (byggsten för biomassa) och syre.
CO2 lagras i materialet under produktens livstid, och ännu längre om produkten återvinns/återvinns till nya, hållbara produkter.
På grund av den snabba tillväxten och relaterade höga avkastningar, binder Moso bambu in mycket mer CO2 i poolen av hållbara produkter jämfört med trä.
Mängden CO2 som bambun binder, kan beräknas ganska enkelt, genom att titta på materialets densitet och ta hänsyn till det biobaserade innehållet. Till exempel binder Bamboo X-treme® nästan 1 700 kg CO2 per m3 bambu.
FSC® bambucertifiering
FSC® är det ledande certifieringssystemet för hållbar träförsörjning.
Den skapades för att förhindra en kontinuerlig utarmning av skogar.
Även om bambu är ett jättegräs med ett årligt gallringsprogram, är utarmning av skogar inte ett problem för bambu, men i många byggprojekt efterfrågas bambu med FSC® certifiering ändå.
Sedan 2008 ingår bambu i FSC® systemet och MOSO® var ett av de första bambuföretagen som blev certifierade och de flesta produkterna kan levereras med FSC® certifiering.
Ansvarsfull produktion
Förutom hållbara inköp vill MOSO® också göra det som är rätt i produktionsfasen. Inte bara för produktkvaliteten utan också för miljön och de inblandade människorna.
Därför följer vi de strängaste normerna och procedurerna avseende kvalitet (ISO 9001) och hälsa och säkerhet (FSC®, ISO 14001).
Hälsosam inomhusmiljö
Ett hälsosamt inomhusklimat är viktigt.
I Europa och USA finns det mycket strikta regler och normer för inomhusutsläpp av flyktiga organiska föreningar (VOC).
I Europa regleras utsläpp av formaldehyd i EN717-1 normen.
Den maximalt tolererade nivån kallas E1 och alla MOSO®-produkter uppfyller detta.
Flera MOSO® produkter uppfyller till och med den strängaste nivån: E0 ingen formaldehydemission kan detekteras!
Dessutom har alla MOSO® Bambugolv klassificerats A och A+ i Frankrike med avseende på utsläpp av VOC: bästa möjliga klassificering!
Hållbarhet
Ju längre livslängd produkten har desto lägre blir miljöpåverkan, helt enkelt för att det tar längre tid innan du behöver byta ut den.
Hållbarhet beror mycket på produktens kvalitet och egenskaper (såsom hårdhet, densitet, stabilitet, etc.).
MOSO®-produkter får mycket höga betyg på alla dessa faktorer, vilket gör produkten mycket hållbar och därför hållbar!
Lätt att återvinna
Naturligtvis hoppas vi att du kan njuta av MOSO® produkten i många år, men det kommer ett ögonblick när den har avslutat sin livscykel.
I det ögonblicket kommer en annan egenskap hos bambu att bli viktig: den är lätt att återvinna, till exempel som en resurs för att tillverka spånskivor.
Alternativt kan den brännas i en energianläggning för biomassa för att skapa grön el. På så sätt minskar användningen av fossila bränslen.
Koldioxidavtryck
MOSO® är den enda bambuproducenten i världen som noggrant har utvärderat det exakta miljöavtrycket för sina produkter enligt ledande internationella standarder för miljörapportering.
Officiella LCA-studier (ISO 14040/44) utförda av Delfts tekniska universitet har bekräftat att alla massiva MOSO® Bambuprodukter är CO2-neutrala eller bättre under hela livscykeln, från "vagga till grav". Även inräknat frakten från Kina till Europa.
De senaste LCA resultaten presenterades också av MOSO® tillsammans med INBAR vid COP 21 Climate Conference i Paris i december 2015.
Bamboo Environmental Product Declaration (EPD)
Dessutom släppte MOSO® under 2016 en miljöproduktdeklaration (EPD) enligt EN 15804 för sitt produktsortiment.
Som ett resultat av sin transparens i miljörapportering och den låga miljöpåverkan bidrar MOSO® Bambuprodukter också till en högre poäng i de ledande certifieringssystemen för hållbara byggnader LEED och BREEAM, för mer information se certifieringar.
Framtiden: 100 % Cradle to Cradle-kompatibel bambu
En av de viktigaste fördelarna med bambu är den snabba förnybarheten, med stjälkar som växer till mognad inom 5 år.
För att omsätta detta i praktiken och förstå denna fördel ännu mer, ger MOSO® 25 års garanti på Bamboo X-treme® för utomhusbruk. Under garantitiden har bambun redan vuxit tillbaka 5 gånger.
Det är tydligt att MOSO®s industriella bambuprodukter, gjorda av 90-98 %* av hållbart framställt bambumaterial från den snabbast växande växten på jorden, därför passar naturligt in i konceptet Cradle to Cradle (C2C).
MOSO® arbetar aktivt i samarbete med ledande limtillverkare för att utveckla ett biobaserat lim för att binda bamburemsorna.